Het koor

HeNK is niet zomaar een koor.

Alleen al de oprichting was niet alledaags: de toekomstige dirigent, Maud Meilof, stelde aan een aantal koorzangers voor een Rotterdams koor op te richten, met de belofte dan wel te komen dirigeren! Omdat die koorzangers al in een bestaand koor zongen, bedacht men spontaan ‘ Het Nieuwe Koor’ als voorlopige naam. Maar juist doordat heNK steeds nieuwe paden blijft bewandelen, blijkt het tot op vandaag de dag de enige juiste naam te zijn.
Voor ieder concert wordt de lat weer iets hoger gelegd met de keuze voor een avontuurlijk repertoire. Dat maakt dat het repeteren als een gezamenlijke ontdekkingstocht wordt ervaren, met Maud Meilof als ervaren en onmisbare gids. Het muzikale leerproces dat daarmee gepaard gaat, is te vergelijken met het leren van een taal. Deze stoutmoedige werkwijze kan alleen tot een goed resultaat leiden met een hechte groep zangers, die lef hebben, elkaar steunen en ieder hun specifieke steentje bijdragen. Het steeds weer gezamenlijk aangaan van dit avontuur is een voorwaarde gebleken voor de muzikale ontwikkeling die heNK heeft doorgemaakt.

HeNK kiest voor werken die, hoewel ze mooi, boeiend en toegankelijk zijn, niet vaak uitgevoerd worden. Vaak zijn ze getoonzet op teksten van gerenommeerde dichters als Tennyson, Erasmus, Eybers, van Ostaijen en Rilke.

Regelmatige stemvormingslessen hebben bijgedragen aan de vocale ontwikkeling. Soms kruiste heNK’s pad dat van andere musici: de samenwerking met het koor ‘Voci Volante’, het orkest ‘de Orchest Vereeniging te Dordrecht’ en het blazersensemble ‘De Kweekbak’ bood het koor heel nieuwe kansen.